13 juni, 2024

De werkzaamheden van een linkbuilding specialist

Linkbuilding

Inhoud

Linkbuilding is een essentieel onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Het verwijst naar het proces van het verkrijgen van externe links naar een website, met het doel de zoekmachine rankings van die website te verbeteren. Maar wat doet een linkbuilding specialist precies? In dit artikel gaan we dieper in op de taken en verantwoordelijkheden van deze SEO-professional.

Dit artikel is medemogelijk gemaakt door sendermarketing.com.

1. Link Analyse

Een linkbuilding specialist begint vaak met een grondige analyse van de bestaande backlinkprofiel van een website. Dit helpt om te bepalen welke links waardevol zijn en welke mogelijk schadelijk of van lage kwaliteit zijn. Gereedschappen zoals Ahrefs, SEMrush of Majestic kunnen hierbij helpen.

2. Strategie Ontwikkeling

Op basis van de linkanalyse en de doelen van de website, ontwikkelt de specialist een linkbuilding strategie. Dit kan inhouden dat er wordt gefocust op bepaalde soorten websites, niches of linktypes.

3. Content Creatie en Outreach

Veel kwalitatieve links kunnen worden verdiend door waardevolle content te creëren en deze te promoten bij relevante websites. Dit kan in de vorm van gastbloggen, infographics, onderzoeken, etc. De specialist kan samenwerken met content creators of zelf outreach doen naar andere websites om plaatsingsmogelijkheden te vinden.

4. Relatiebeheer

Bij linkbuilding draait het niet alleen om het verkrijgen van nieuwe links, maar ook om het onderhouden van relaties met webmasters en site-eigenaren. Door deze relaties te cultiveren, kan een linkbuilding specialist kansen creëren voor toekomstige linkplaatsingen.

5. Analyse en Rapportage

Een belangrijk deel van de werkzaamheden is ook het meten van de resultaten. Door regelmatig te rapporteren over de verkregen links en de impact op de rankings, kan de strategie waar nodig worden bijgesteld.

6. Het Verwijderen en Afwijzen van Links

Niet alle links zijn waardevol. Sommige kunnen zelfs schadelijk zijn voor de SEO van een website. Een specialist moet in staat zijn om schadelijke links te identificeren en actie te ondernemen, zoals het aanvragen van het verwijderen van de link of het gebruiken van de “disavow”-tool van Google.

7. Blijven Leren

De wereld van SEO en linkbuilding verandert constant. Een goede linkbuilding specialist is altijd op de hoogte van de nieuwste trends, technieken en richtlijnen van zoekmachines.

Conclusie Een linkbuilding specialist is een expert in het verbeteren van de online zichtbaarheid van een website door het verkrijgen en beheren van kwalitatieve externe links. Het is een rol die zowel technische kennis als creativiteit vereist, en het is een cruciale positie voor bedrijven die hun online aanwezigheid willen versterken.

Facebook
Twitter
LinkedIn